Getty Images 1187177202

Fugt og glas

Dug og kondens på indersiden af vinduer opstår, når varm (og fugtig) luft rammer rudens kolde overflade. Der må ikke være dug på indersiden af ruden i længere tid, da det kan forårsage råd og svamp.

Hvad kan du gøre for at minimere dug?

Du kan reducere dug ved at ændre på de 2 typiske årsager:

  • Nedsæt luftfugtigheden i rummet ved at lufte ud.
  • Vælg vinduer, som ikke i så høj grad bliver kolde.

Minimere luftfugtigheden
Ventilation er særlig vigtig i de rum, hvor der produceres meget fugt. Det er typisk i køkken og badeværelse samt kælder og bryggers, hvor der tørres tøj.

Mennesker producerer også en del varme og fugt, det ses især, når mange mennesker er samlet i et rum. Men også i værelser og soverum, hvor vi opholder os mange timer, og hvor luften kan være lidt stillestående, er der brug for ventilation.

En familie på 2 voksne og 2 børn danner ca. 12 liter væske i døgnet. Omkring halvdelen af dette væsketab sker gennem huden og udåndingsluften. Derfor er ventilation meget vigtig.

Valg af vinduer
"Fordelen" ved gamle vinduer er, at de kan være lidt utætte i rammen og derfor selv bidrage med en god portion ventilation. Det optimale er dog, at du selv kan kontrollere ventilationen. Dvs. at du har mulighed for at skrue op og ned for den. Det kan være ventilationsriste i ydermuren eller ventilationssprækker i toppen eller i siden af vinduet eller en elektrisk ventilation (udluftning).

Det er helt almindeligt, at du får mere dug på ruderne, hvis du udskifter vinduerne. Det er fordi, huset er blevet mere tæt og derfor skal udluftes mere. Det er vigtigt, at der udluftes 3 gange i døgnet. At lade et vindue stå på klem i længere tid er ikke den bedste måde at udlufte på.

Mennesker producerer også en del varme og fugt. Det ses især, når mange mennesker er samlet i et rum.

Vi er STM Vinduer

Mere end 50 års kontinuerlig fokusering på kvalitet, produktudvikling og service har gjort STM VINDUER A/S til en førende dansk producent af vinduer og døre i træ og træ/alu.

Vil du vide mere

STM vinduer A/S Kassebøllevej 3, 5900 Rudkøbing, Danmark, tlf. 63 51 16 09
Produceret i Rudkøbing, Langeland
TINIUM og NEO er produceret på Langeland
Kort over forhandlere
Find din STM forhandler
Find forhandlere